Positieve geluiden bij koude Vlootdag Harlingen

Een hek om de Waddenzee? Ben je gek!

Ondanks voorjaarssneeuw stonden de kades van de Zuiderhaven toch regelmatig zwart van de mensen. Wel zo prettig voor de shantikoren, ambachtslieden, de stadsharmonie en de standhouders. (Foto's: Gijs van Hesteren)
Ondanks voorjaarssneeuw stonden de kades van de Zuiderhaven toch regelmatig zwart van de mensen. Wel zo prettig voor de shantikoren, ambachtslieden, de stadsharmonie en de standhouders. (Foto’s: Gijs van Hesteren)

HARLINGEN – Ieder jaar opent het vaarseizoen van de zeilcharterschepen met de Vlootdag. Die wordt in grote eendracht georganiseerd door de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH), de gemeente Harlingen en de boekingskantoren: Rederij Vooruit, Schipperscoöperatie Historische Zeilvaart Harlingen, Traditional Sailing Charter, Zonnewind Zeilreizen en Holland Sail. Het grote nieuws was deze keer dat er ook in 2022 een Sail Harlingen zal plaatsvinden.

Burgemeester Roel Sluiter opende de dag. ‘Sinds mensenheugenis openen we het vaarseizoen met de Harlinger Vlootdag. Een teken van de lente. Verwaaid gezang bereikt onze oren. Onlangs stond ik aan de haven – klotsende baren, klapperende vlaggen. Het leven is áf, dacht ik. Aan mijn geestesoog trok een illusoir droombeeld van toekomstige wendingen voorbij. Precies op dát moment schoof er een schoener door het beeld, de Fata Morgana. Hoe symbolisch wil je het hebben voor het nieuws dat vandaag bekend werd: óók in 2022 bezoekt de Tall Ships Race de stad Harlingen. Hieraan vooraf ging intensief overleg tussen Stichting Harlingen Sail, Sail Training International (STI) en de gemeente Harlingen.’

Roel Sluiter: 'Een illusoir droombeeld van toekomstige wendingen.'
Roel Sluiter: ‘Een illusoir droombeeld van toekomstige wendingen.’

Nauwere relatie met overheden en organisaties

Steeds hechter werd in de loop der jaren de relatie tussen de gemeente en de schippers. Zij laten zich al sinds begin jaren negentig vertegenwoordigen door de VBZH. Hun voorzitter Paul Scheffer, voorheen burgemeester van Harlingen, verwees naar het goede overleg rondom de nieuwe cruisesteiger en de Tall Ships Races 2018. Ook incidenten, voetangels en klemmen rondom het veelzijdig gebruik van de Willemshaven leidden tot goede afspraken. Scheffer wil tijdens zijn voorzittersperiode doelstellingen en beleid van de VBZH actiever naar buiten brengen.

Paul Scheffer: 'De Waddenzee is ons belangrijkste werkgebied en Harlingen is onze thuisbasis.'
Paul Scheffer: ‘De Waddenzee is ons belangrijkste werkgebied en Harlingen is onze thuisbasis.’

‘Na een aantal jaren van onvolledig bestuur zijn we dit jaar gestart met een volledige bestuurlijke bezetting. Openheid en contacten met andere overheden en organisaties staan voorop. Het nut van dergelijke bestuurlijke banden werd recentelijk duidelijk bij de vernieuwing van de Provinciale verordening Wadlopen, waar een beperking dreigde van het droogvallen op wadplaten. Snel schakelen met Waddengemeenten, Waddenvereniging en de Provincie Fryslân leidde tot een ruimere besluitvorming – medegebruik in het onderling belang van allen in dit gebied.’

Scheffer stelde met voldoening vast dat de VBZH meer en meer wordt betrokken bij planvorming en beleidsontwikkeling. Dat mag dan ook wel: ‘Glimmend van trots laten wij niet na te melden dat om en nabij de helft van alle toeristische overnachtingen in Harlingen plaatsvindt onder zeil. Dat geldt ook voor de economische bijdrage die de vloot doet aan de stad.’

Een speciale vermelding en bloemen kregen twee mensen die zich de afgelopen decennia bijzonder hebben ingezet voor het algemeen belang van de zeilchartervaart: Frans Kochx en Agnes Zonneveld. Kochx trad nu af, na meer dan negentien jaar als vicevoorzitter van de VBZH en Agnes Zonneveld is al twintig jaar vooral de drijvende kracht achter de Harlinger Vlootdag.
Een speciale vermelding en bloemen kregen twee mensen die zich de afgelopen decennia bijzonder hebben ingezet voor het algemeen belang van de zeilchartervaart: Frans Kochx en Agnes Zonneveld. Kochx trad nu af, na meer dan negentien jaar als vicevoorzitter van de VBZH en Agnes Zonneveld is al twintig jaar vooral de drijvende kracht achter de Harlinger Vlootdag.

Hekken gaan we afbreken

Lutz Jacobi, PvdA-politica en sinds mei 2018 directeur van de Waddenvereniging, ging mee aan boord van de klipper Poseidon, het VIP-schip van de dag.
‘Ook ik heb als jongere kennis gemaakt met dit bijzondere gebied, tijdens een schoolreis aan boord van een historisch zeilschip. Dáár is mijn waddenbeleving begonnen. Op de hele wereld zijn er maar vijf gebieden met een vergelijkbare inter-getijdenwerking. Uniek, dat je dit tijdens de boottochten met de bruine zeilvaart zo intens kunt meebeleven.
Het beeld is er soms nog dat De Waddenvereniging alles wil verbieden. Gaan we er een hek omheen zetten? Ben je gek! We gaan ze juist afbreken. De schippers en de Waddenvereniging, we hebben elkaar nodig. Zolang we het wad maar verantwoord beleven. Wees wijs met het gebied!’

Lutz Jacobi: 'Jullie toeristen zijn op zoek naar wadbeleving. Hiermee zijn ze toch een beetje anders dan de miljoenen die iedere zomer naar de eilander stranden trekken.'
Lutz Jacobi: ‘Jullie toeristen zijn op zoek naar wadbeleving. Hiermee zijn ze toch een beetje anders dan de miljoenen die iedere zomer naar de eilander stranden trekken.’

Terwijl de vertegenwoordigers van overheden en organisaties zich lieten rondvaren met de Poseidon beleefde het walgedeelte van de Vlootdag een wisselvallige midddag. De voorjaarszon liet zich af en toe zien, maar bij tussenpozen maakten kille hagel en natte sneeuw het leven moeilijk voor de standhouders van de nautische markt aan de Zuiderhaven. De aantallen bezoekers waren daardoor wat lager dan voorgaande jaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *