Apparatuur afstandsleren blijft bij PJ Kollum

Succesvol project met e-Learning

De eindevaluatie van het Project Afstandsonderwijs Kollum (PAK), uitgevoerd tussen september 2010 en april 2011, was heel positief. Het management van dit project is uitgevoerd door Marc Crolla, van Crolla Consultancy. De hiervoor benodigde tijd is gesponsord door Kabel Noord en de ingezette videoapparatuur is tijdelijk ter beschikking gesteld door NijFinster BV, een volle dochtermaatschappij van Kabel Noord.

Project PAK Teleleren PJ Montessori – !mpulse Kollum
Foto: © Kabel Noord 2010, Niels Kleefstra

Kabel Noord en NijFinster worden gedreven door een maatschappelijke missie. Daarnaast heeft de vestiging van Piter Jelles te Kollum de wens geuit om het project voort te zetten. Met de voornoemde overweging als achtergrond en om de uitgesproken intentie te vergemakkelijken heeft NijFinster besloten de uitgeleende apparatuur definitief over te dragen aan de scholengemeenschap. De videoapparatuur bestaat hoofdzakelijk uit twee sets videocodecs van het merk Tandberg, inclusief randapparatuur, zoals microfoons, afstandsbedieningen en bekabeling.

Onderwijsvernieuwing op het Friese platteland

Waarover ging het project? In juli 2010 schreef ik hier al over in mijn weblog.
De vernieuwingsschool !mpulse in Kollum staat onder druk. Laag leerlingental, te weinig docenten, te groot gebouw. Echter, de resultaten van het vernieuwingsonderwijs zijn erg goed, zeker als je de degelijke, behoudende omgeving in aanmerking neemt. Hoe dit te continueren? Waarom niet door middel van digitale lesmethoden en verbindingen?

Het was een simpel plan, gezien het budget, met maar één leervak en voor een begrensde tijdsduur. Dat was niet erg; het bood zo de grootste kans op welslagen. Beeldcommunicatie werd gekoppeld aan een digitale leeromgeving. De grootste uitdaging lag in de organisatie en in procesverandering. Dat is heel goed uitgevallen; voldoende voor een ‘best practice’.

Dit plan was belangrijk voor Kabel Noord. In de Noordoostfriese gemeenten, aandeelhouders van Kabel Noord, precies waar we het willen hebben, zijn we op zoek naar de waarde van breedbandtoepassingen. We zetten ICT in als wapen tegen de ‘krimp’. Mijn hoge verwachtingen zijn bewaarheid geworden. Het biedt nieuwe perspectieven op een dynamisch platteland.

Zie ook mijn blogbericht: Het nieuwe leren en het platteland.

Zie ook het verslag door Marc Crolla van de eerste videosessie

Daarvan staat trouwens een fotoserie online.

2 reacties op “Apparatuur afstandsleren blijft bij PJ Kollum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *