IJsracen: Driemaal is Scheepsrecht

Na drie pogingen tóch ijsraces Stadskanaal

Driemaal is scheepsrecht. Dat gold ook voor IJsvereniging De Eendracht uit Stadskanaal. Twee keer eerder moest voorzitter Erik Vissering het ijsracen dit jaar al afblazen, vanwege dooi of omdat het ijs niet goed genoeg was. Zondag 14 februari was het tóch zover. Meer dan vijftig coureurs hadden zich gemeld aan de Scheepswerfkade in Stadskanaal Noord.

IJsracen Stadskanaal 2010

Onder hen bevonden zich erkende ijskampioenen als Tjitte Bootsma, Mark Stiekema, Dirk Fabriek en Wiebe Fochteloo. Ook buitenstaanders als schaatsfenomeen Rintje Ritsma en Bertus Folkertsma waagden een poging. Normaal gesproken vertonen deze beide Friezen hun tweewielerkunsten op asfaltcircuits, in de superbikeklasse. 

Op het ijs gaat het anders, maar zeker zo spectaculair. Hoge ijsfonteinen wierpen de bespijkerde motorbanden op in de bochten. Mooi om te zien, al werd het ijs er door al dat geweld gedurende de middag niet beter op. Toch kregen bijna alle rijders ruim de kans om aan hun trekken te komen. Drie manches elk reden de klassen ‘ijsracers’, ‘ijsspeedway’, ‘crossmotoren’ en ‘bromfietsen’.

In de lichte klasse was het Auke de Graaf die opviel op met zijn razendsnelle Puch Maxi, net als tijdens de wedstrijden te Warten, eerder dit jaar. In zijn kielzog beleefde de achtjarige Jimmy Tuinstra zijn debuut. Inderdaad, hij is de jongste zoon van de grote Johnny Tuinstra, de wereldkampioenschapsrijder uit het Friese Tzummarum. Het was Jimmy’s eerste wedstrijd; desondanks wist hij het uiterste uit zijn KTM te halen.

IJsracen Stadskanaal 2010

Gerrit Schukken had voor deze dag de machine van Johnny Tuinstra ter beschikking gekregen. Tuinstra had zijn deelname aan het wereldkampioenschap en alle andere competities moeten laten schieten; een slepende ziekte zette hem de voet dwars. Pech voor hem, maar een opsteker voor Schukken, die liet zien dat hij het tempo van een andere grootheid als Tjitte Bootsma nu goed kon bijhouden. Dat beloofde nog vuurwerk voor de wedstrijd van Noordwolde, die voor het volgende weekend op de rol stond. Dat die geen doorgang vond, weten we nu. Het weer liet het afweten!

Dit artikel is ook verschenen in het februarinummer van MON Motorsportnieuws, met foto’s van Inge van Hesteren.

Meer Motorblogs
Meer foto’s die ik in Stadskanaal maakte
Foto’s Inge van Hesteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *